Ostatní

Ceylonské čaje – proč jsou prostě nej?

Právem vyhlášené

Všichni milovníci čajů na světě můžou být velmi vděční Jamesi Taylorovi. Že jste o něm nikdy neslyšeli? To není až tak překvapivé. Přesto věřte, že to byl právě on, kdo v polovině 19. století seznámil obyvatele Ceylonu s čajovým pěstitelstvím, a dal tak základ pro výrobu asi nejlepších čajů na světě.

Už po dlouhé generace se čajové lístky na ostrově Ceylon, známý též jako Srí Lanka, sbírají ručně. Žádný sebelepší stroj totiž nedokáže utrhnout pouze dva listy s jedním otevřeným poupětem, o které právě jde. Sběrači a sběračky musí být šikovní, a zároveň fyzicky zdatní, nejen proto, že za jeden den zvládnou otrhat mnohdy i desítky kilogramů lístků, ale i kvůli rozmanitému terénu. Na Srí Lance se totiž čaje pěstují ve výšce kolem 600 metrů nad mořem, některé však dokonce na svazích dosahujících výšky až 2 000 metrů nad mořem.

Právě podle nadmořské výšky se rozdělují i oblasti pěstování čajů. Ty nízko pěstované (tzv. low grown) nalezneme převážně na jihu ostrova ve výšce do 600 metrů nad mořem, kde mají čajové keře velmi příznivé podmínky pro svůj růst. Díky tomu jsou nejrychleji rostoucí, a mají také nejvíce velkých listů. Co se týče jejich chuti, čaje z těchto listů jsou spíše jemnější, příjemné a méně výrazné. Konkrétní nízko položenou oblastí Srí Lanky, kde se pěstují tyto čaje, je například Ruhuna.

V oblastech ve středně vysoké nadmořské výšce (mezi 600 a 1 200 metry nad mořem) je menší horko a vlhko. Mezi takové části ostrova patří například Kandy, ze které jsou čaje plnější, a o něco svěžejší než ty pěstované v nižších polohách. Také se ale vyznačují svojí jemnou a bohatou chutí, a intenzivnější barvou.

Ještě o desítky a stovky metrů výše se pěstují čaje specifické pro svoji svěžest, plnou a přirozeně ovocnou chutí a dlouhotrvající příjemnou vůní. Díky těmto ovocným tónům je mnozí označují jako “nejlepší ovocné černé čaje na světě”. Nejznámějšími vysoce položenými oblastmi pěstování jsou Nuwara Eliya aDimbula. I když je práce s tímto typem nejnáročnější, tvoří čaje pěstované v nejvyšších oblastech asi 25 % celkové roční produkce z ostrova, což je dáno především velkou poptávkou.

ni po více než sto padesáti letech od připlutí skotské průkopníka Jamese Taylora se na ostrově nepřestal pěstovat vysoce kvalitní čaj. I proto je Srí Lanka, ostrov v Indickém oceánu, který je svou rozlohou menší než Česká republika, třetím největším výrobcem, a dokonce vůbec tím největším vývozcem čajů na světě. Pokud si na balení vašeho čaje všimnete značení lva se zdviženým mečem, pak máte jistotu, že pijete ten pravý cejlonský. Společnost Thurson, na jejichž čajích můžete symbol lva také vidět, po čtyřech zmíněných oblastech dokonce pojmenovala svou řadu sypaných čajů, které si u nás můžete koupit.

Zaujal Vás náš článek? Přečtěte si i další podobné články!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *